hell?

komputer dan aku

komputer atau dikenali ramai sebagai pc/laptop/notebook/desktop dan pelbagai lagi..kali pertama aku kenal komputer ialah ketika komputer masih belum popular dengan OS seperti windows 95/98/2000/me/xp dan sebagainya..kali pertama aku kenal komputer ialah komputer yang menggunakan DOS (disk operating system) dan 5¼-inch minifloppy (floppy yang agak besar berbanding floppy disk sekarang)..waktu itu, tiada microsoft word, tiada apa² kemudahan untuk menaip seperti sekarang..kalau nak menaip, kena gunakan dos command yang agak rumit..memang langsung tak menarik waktu tu..yang aku tahu hanya main game (dos based game) yang kualitinya memang tak setanding sekarang..piksel gambar amat besar..sebesar tahi lalat..😛 ..tapi waktu tu, itu dah kira ok laa..sekarang, komputer dah berevolusi..macam² benda menarik ada kat komputer nih..aku menulis entri nih sebab nak bercerita tentang perkara yang baru ja berlaku pagi tadi..dalam pukul 10 lebih gitu, time aku baru buka komputer..tak sampai 5 minit aku on, tetiba komputer pun off secara otomatik..aku pun tak tahu kenapa..maybe sebab black out..tapi kipas di sebelah aku tidak pula off..masih berpusing² seperti biasa..err..aku dah mula ‘saspek’ something is wrong..ya laa..off secara tetiba ja..then, aku check laa power supply box..uih~..panas nak mampos..padahal baru 5 minit ja aku buka komputer..ya, as i expected..power box aku dah rosak..untuk memastikan yang ia benar² rosak, aku try tukar ngan power box pc aku yang lagi satu..memang sah power box tu dah rosak (sekarang nih aku guna power box yang satu lagi tu)..dan bila dah checking komputer nih, aku terasa nak bersihkan coz memang banyak habuk kat serata komponen komputer nih..then aku bersihkan laa…bila aku tengok cooler processor, habuk memang banyak nak mampos..tu belum check kat cooler graphic card lagi..banyak gak habuk..aku pun buka laa cooler processor tu..memang payah sikit nak buka..then bila dah terbuka, aku pun cabut laa cooler tu..tapi yang peliknya, cooler tu dah bersambung ngan processor..err..apa dah jadi nih…ker memang camnih?..aku pun tak tau sebab aku tak pernah cabut processor..tapi dari gambar² kat kotak processor, setahu aku..setahu aku laa..cooler tak bersambung ngan processor..coz processor tu kita boleh remove dari socketnya..err..betul ka istilah² tu?..aku memang buta bab pc nih..aku tak pernah ikut apa² kelas pasal assemble/disassemble/maintenance pc nih..tak pernah langsung..tapi aku tau gak aa camana nak buat..aku belajar dari pengalaman..😛 ..bila aku da bersihkan semuanya..aku pun cuba laa nak pasang balik..tapi malangnya, aku tak tahu camana nak pasang!..iya..tak tahu langsung..sebab aku tak pernah cabut processor nih..lagi satu yang aku pelik sebab processor tu bersambung ngan cooler..camana nih?..aku mula gelabah..then, aku try gak tekan sekuat hati supaya muat kat soket processor tu tapi tak boleh gak..bila aku tengok pin² kat processor tu, ada satu dah bengkok!..”alamak~~…mamposs….rosak laa processor nih…”..then aku perasan yang aku dah tersalah cucuk daa…alahai~..rupanya ada pattern kat soket processor tu..ya..satu kebodohan sebab tak tengok betul²..aku try laa nak luruskan balik pin yang bengkok tu..masalahnya tak boleh..ada beratus² pin dan celah antara pin amat kecil!..screwdriver terkecil pun susah nak masuk..alternatif lain, aku guna mata pisau..ya..fit..tapi tak boleh juga nak luruskan..takpe laa..lurus sikit² pun kira ok laa..then aku try lagi..aku pasang fan cooler ngan bodynya sekali..then aku tekan macam tadi..tak muat jugak..tapi aku paksa lagi..ya..masuk..tapi dengan bunyi “ktak!”..apa bunyi tu?…aku try buka balik..masyaallah…dah tercabut!..cooler dah tercabut dari processor..”mamposs~..habis laaa lagi beberapa ratus nak beli yang baru”…dari masalah power supply, kini masalah yang lebih besar dan parah..processor..camana nak repair nih?..tapi sepatutnya processor ngan cooler tak bersambung..ya..memang benar..memang tak bersambung..bila aku tengok processor tu, sebenarnya memang senang nak masukkan kat socketnya..yang buat susah pasal dia bersambung ngan cooler tu!..ya..dan aku lega seketika sebab teori aku tak salah..😛 ..then aku lupakan cooler tu dan pasang balik..lepas tu aku on power..ya..dapat!..tapi..apasal lampu LED tu tak menyala cam selalu?..err..salah ke teori aku tadi?..check punya check..rupanya aku tak sambung IDE cabble pegi hard disk daa…apa punya bangang laa..nih laa jadinya bila dah gelabah sangat..bila dah pasang semua..ya!..dengan bangganya..komputer aku kembali seperti biasa!..aku memang pandai!..hehehe😀 ..so, dari apa yang terjadi, pengajarannya, jangan memandai kalau tak pandai..tapi boleh memandai kalau nak pandai!..hehehe~😉 ..dan sekarang, aku masih tak tau bila nak beli power box yang baru..😛
**tadi, time processor tu tercabut, tangan aku menggeletar..huh~..takut sangat kot² benda tu dah rosak..😛

2 responses

  1. kalau aku, hantar aje ke kedai habis cerita! hahaha

    btw, aku pun pernah pakai pc yang guna DOS tu. boring!😀

    June 14, 2006 at 7:50 am

  2. uik~..hantar kat kedai mahal tuh~…dah laa mahal..pastuh ada part yang tak rosak pun kekadang dorang suru tukar..cas repair lagi..mau jugak 20 ringgit..kalo repair sendiri free.😛 ..hehe~

    June 14, 2006 at 1:11 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s