hell?

Tips & Tricks WinXP-1

Aku assume korang sumer dah pandai nak sorok atau "hidden"kan files korang kan? Tapi lambat laun, dah ramai discover camner nak view hidden files ni… aku ada tips yang aku guna sejak 4 tahun lepas untuk sembunyikan files ni terus dari kekawan korang yang gatal tangan tu.. spt yang korang dah tau, kalu nak view hidden files, kita kena pilih menu Tools -> Folder Options -> View -> Show Hidden Files and Folders… tapi kali ni aku nak ajar camner nak buat agar menu Folder Options ni takde kat setiap tetingkap folder atau hardisk korang….

Mula², klik Start, pilih Run dan taipkan perkataan ajaib ini "gpedit.msc" dan tekan OK… pastu bila tetingkap Group Policy tu kuar, klik pada tanda "+" disebelah User Configuration dan pilih Administrative Templates, pastu klik pada Windows Components dan pilih Windows Explorer… lepas tu, perhatikan di bahagian frame kanan tu, ada beberapa setting… klik 2 kali pada Removes the Folder Options menu item from the Tools Menu, dan tetingkap baru akan kuar.. kat situ pastikan korang pilih "Enabled" dan klik OK dan Exit dari tetingkap Group Policy …. dan last sekali, korang cuba check, bila korang klik kat Tools, dah takder dah menu Folder Options.. Heheheheh, so takder lah org leh view hidden file korang lagi…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s