hell?

Latest

I’m Moving!

I’m moving to my new site

 

http://www.msaifuddin.com

 

Join me there!

 

**blog entries will be on my new site**

money..blog..hosting..

huh~..welcome back.. :P ..well, for the whole week, I’ve been experimenting php, mySQL and wordpress itself :P and the result is FullWarez ..I’ve created the site to index my musics collection on multiply..I’ve hosted it there (multiply), but I received complaint from RIAA (recording industry association of america) and multiply itself regarding to the terms violation because of distributing unlicensed contents to the public.. :P ..and because of that, I have to close the music section from public or otherwise my account will be deleted..damn..as a revenge for multiply (just a stupid reason.. lol..), I ‘hacked’ their video upload section, which by some tricks, it can be used to store files too.. ;) ..now, with Fullwarez to index my musics collection, the musics are downloadble again..besides musics, I’ve also added some softwares and tech news there.. :P ..it’s not only about my musics collection, but also an underground resource ;) ..check it out; Fullwarez.edu.ms (…edu.ms??..yeah!..stupid edu… lol.. :P)

**********
pagi tadi..ya..pagi tadi (17 jun; 7.30a.m) something yang orang sebut ‘Lucky‘ terjadi pada aku..apa sebab benda tu lucky @ nasib baik?…huh~..bak kata orang, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu..memang aku pun tak tahu..it happenened all of a sudden..tanpa apa² yang dijangka..since last nite (16 jun), bila dah habis experimen php, mySQL, wordpress (macam kat entri atas tu), aku pun rasa² teruja :D coz my first php+mySQL based website dah up and accessable..benda tu aku dah experimen lama, tapi atas sebab² tak faham ngan segala macam tutorial dari internet, BM ka..English ka..pasal php+mysql ni, web tu pun terpaksa tangguh²..and lastly aku pun naik fed up..but, bila I managed to figure it out last nite, seharian tu aku tak tidur and da whole thing yang siap really worth my effort..pastu, sampai pagi tadi, aku pun try ‘ushar’ kat tenet pasal web hosting..ya laa..dah semangat gila nih nak buat betul².. ;) ..then aku jumpa satu web hosting nih whsr yang ada provide hosting as low as RM 2.00 per month..ya..aku ulang lagi…RM 2.00 ..yang mana, kalau dicari kat kedai 2 ringgit pun takkan jumpa..tapi masalahnya website syarikat tu buruk nak mampos..memang sangat buruk..buruk tahap bapak keburukan..tu laa satu² nya website syarikat hosting yang paling buruk pernah aku tengok dalam sejarah hidup aku..tapi takpe, orang kata “don’t judge a book by it’s cover”.. :P ..maybe dengan design begitu, orang akan was-was nak join..tapi bagi aku, kalo dia nak tipu pun, tipu laa..setakat rugi RM 2.00, tak kisah pun..tapi aku trust yang dorang takkan bwat camtuh.. ;) ..pasal disk space and mysql, they just provide 50mb with 500mb bandwith and unlimited mysql databases..lain function sama ngan every paid hosting kat dunia nih cam cPanel, email forwarding..bla..bla..gi cek sendiri..bagi aku, benda tu dah cukup coz aku just nak experimenting dengan lebih lanjut..takat nak letak weblog, 2mb pun cukup..so, aku pun mintak laa jasa baik emak aku untuk guna kad kredit dia for payment..tapi, malangnya kad kredit mak aku kena block (time nak tempah tiket online kat air asia..server air asia tu bangang..bahlol..bodoh..lembab cam setan..ada ka boleh hang time register..)..so, mak aku suruh laa mintak ngan ayah aku..nasib laa time tu ayah aku belum jalan lagi (pegi golfing..setiap sabtu.. :P)..then aku minta laa dari ayah aku..ya..berjaya..ayah aku bagi kad kredit dia..tapi masalahnya ayah aku nih tak trust online payment camnih (..terpengaruh ngan credit card theft..bla..bla..) –sebenarnya, online payment camnih bole dipercayai..tengok site yang jalankan transaction tu..make sure it’s secure with ur information encrypted..–then ayah aku pun tarik balik kad kredit dia, tapi..tapi…dia tanya whether boleh buat payment bank-in cam biasa..aku cakap boleh laa..tapi ngan company lain laa and the price pun lain gak..tak sama..then, the moment of ‘glory’ comes..”nah..ambil duit ni..nanti pegi bank..bayar dari bank ja..”..I got RM 200 sedangkan aku just mintak RM 2.00.. :D ..pertambahan 100 kali ganda dari nilai asal dengan anjakan dua titik perpuluhan..hahaha!..dengan happynya aku menerima duit itu dan cita² lepas yang tertangguh akhirnya bakal tercapai juga..setelah mengidam domain sendiri sejak kecil (time 13-17 tahun) impian tu akan terlaksana..hopefully sebelum U buka, projek aku akan siap fully..and to wordpress, GOOD BYE bakal aku ucapkan kerana aku dah menemui kawan baru, nucleus CMS yang lagi menarik dari wordpress..err…tapi mungkin aku akan guna wordpress jugak..or other blogging tools like b2evolution or CMS yang ada blog tools cam geeklog ..depends laa kat mana yang mampu menarik hati aku.. ;) ..say hello to my new upcoming site! ..hehehe~

Do I Make You Proud

yay..the song by Taylor Hicks – Do I Make You Proud..today i’ve managed to get the studio version of it and the complete lyric..i like this song a lot!..go,go taylor…

Do I Make You Proud
by: Taylor Hicks

I’ve never been the one to raise my hand
That was not me, and now that’s who I am
Because of you I am standing tall
My heart is full of endless gratitude
You were the one
The one to guide me through
Now I can see
And I believe
It’s only just beginning

This is what we dream about
But the only question with me now
Is do I make you proud?
Stronger than I’ve ever been now
Never be afraid of standing out
Do I make you proud?

I guess I’ve learned
To question is to grow
That you still have faith is all I need to know
I’ve learned to love myself in spite of me
And I’ve learned to walk the road that I believe

This is what we dream about
But the only question with me now
Is do I make you proud?
Stronger than I’ve ever been now
Never be afraid of standing out
Do I make you proud?

Everybody needs to rise up
Everybody needs to be loved
To be loved

This is what we dream about
But the only question with me now
Is do I make you
do I make you proud?
Stronger than I’ve ever been now
Never be afraid of standing out
Do I make you proud?

This is what we dream about
But the only question with me now
Is do I make you proud?

let’s hear the song!..download it here!

komputer dan aku

komputer atau dikenali ramai sebagai pc/laptop/notebook/desktop dan pelbagai lagi..kali pertama aku kenal komputer ialah ketika komputer masih belum popular dengan OS seperti windows 95/98/2000/me/xp dan sebagainya..kali pertama aku kenal komputer ialah komputer yang menggunakan DOS (disk operating system) dan 5¼-inch minifloppy (floppy yang agak besar berbanding floppy disk sekarang)..waktu itu, tiada microsoft word, tiada apa² kemudahan untuk menaip seperti sekarang..kalau nak menaip, kena gunakan dos command yang agak rumit..memang langsung tak menarik waktu tu..yang aku tahu hanya main game (dos based game) yang kualitinya memang tak setanding sekarang..piksel gambar amat besar..sebesar tahi lalat.. :P ..tapi waktu tu, itu dah kira ok laa..sekarang, komputer dah berevolusi..macam² benda menarik ada kat komputer nih..aku menulis entri nih sebab nak bercerita tentang perkara yang baru ja berlaku pagi tadi..dalam pukul 10 lebih gitu, time aku baru buka komputer..tak sampai 5 minit aku on, tetiba komputer pun off secara otomatik..aku pun tak tahu kenapa..maybe sebab black out..tapi kipas di sebelah aku tidak pula off..masih berpusing² seperti biasa..err..aku dah mula ‘saspek’ something is wrong..ya laa..off secara tetiba ja..then, aku check laa power supply box..uih~..panas nak mampos..padahal baru 5 minit ja aku buka komputer..ya, as i expected..power box aku dah rosak..untuk memastikan yang ia benar² rosak, aku try tukar ngan power box pc aku yang lagi satu..memang sah power box tu dah rosak (sekarang nih aku guna power box yang satu lagi tu)..dan bila dah checking komputer nih, aku terasa nak bersihkan coz memang banyak habuk kat serata komponen komputer nih..then aku bersihkan laa…bila aku tengok cooler processor, habuk memang banyak nak mampos..tu belum check kat cooler graphic card lagi..banyak gak habuk..aku pun buka laa cooler processor tu..memang payah sikit nak buka..then bila dah terbuka, aku pun cabut laa cooler tu..tapi yang peliknya, cooler tu dah bersambung ngan processor..err..apa dah jadi nih…ker memang camnih?..aku pun tak tau sebab aku tak pernah cabut processor..tapi dari gambar² kat kotak processor, setahu aku..setahu aku laa..cooler tak bersambung ngan processor..coz processor tu kita boleh remove dari socketnya..err..betul ka istilah² tu?..aku memang buta bab pc nih..aku tak pernah ikut apa² kelas pasal assemble/disassemble/maintenance pc nih..tak pernah langsung..tapi aku tau gak aa camana nak buat..aku belajar dari pengalaman.. :P ..bila aku da bersihkan semuanya..aku pun cuba laa nak pasang balik..tapi malangnya, aku tak tahu camana nak pasang!..iya..tak tahu langsung..sebab aku tak pernah cabut processor nih..lagi satu yang aku pelik sebab processor tu bersambung ngan cooler..camana nih?..aku mula gelabah..then, aku try gak tekan sekuat hati supaya muat kat soket processor tu tapi tak boleh gak..bila aku tengok pin² kat processor tu, ada satu dah bengkok!..”alamak~~…mamposs….rosak laa processor nih…”..then aku perasan yang aku dah tersalah cucuk daa…alahai~..rupanya ada pattern kat soket processor tu..ya..satu kebodohan sebab tak tengok betul²..aku try laa nak luruskan balik pin yang bengkok tu..masalahnya tak boleh..ada beratus² pin dan celah antara pin amat kecil!..screwdriver terkecil pun susah nak masuk..alternatif lain, aku guna mata pisau..ya..fit..tapi tak boleh juga nak luruskan..takpe laa..lurus sikit² pun kira ok laa..then aku try lagi..aku pasang fan cooler ngan bodynya sekali..then aku tekan macam tadi..tak muat jugak..tapi aku paksa lagi..ya..masuk..tapi dengan bunyi “ktak!”..apa bunyi tu?…aku try buka balik..masyaallah…dah tercabut!..cooler dah tercabut dari processor..”mamposs~..habis laaa lagi beberapa ratus nak beli yang baru”…dari masalah power supply, kini masalah yang lebih besar dan parah..processor..camana nak repair nih?..tapi sepatutnya processor ngan cooler tak bersambung..ya..memang benar..memang tak bersambung..bila aku tengok processor tu, sebenarnya memang senang nak masukkan kat socketnya..yang buat susah pasal dia bersambung ngan cooler tu!..ya..dan aku lega seketika sebab teori aku tak salah.. :P ..then aku lupakan cooler tu dan pasang balik..lepas tu aku on power..ya..dapat!..tapi..apasal lampu LED tu tak menyala cam selalu?..err..salah ke teori aku tadi?..check punya check..rupanya aku tak sambung IDE cabble pegi hard disk daa…apa punya bangang laa..nih laa jadinya bila dah gelabah sangat..bila dah pasang semua..ya!..dengan bangganya..komputer aku kembali seperti biasa!..aku memang pandai!..hehehe :D ..so, dari apa yang terjadi, pengajarannya, jangan memandai kalau tak pandai..tapi boleh memandai kalau nak pandai!..hehehe~ ;) ..dan sekarang, aku masih tak tau bila nak beli power box yang baru.. :P
**tadi, time processor tu tercabut, tangan aku menggeletar..huh~..takut sangat kot² benda tu dah rosak.. :P

result.. mp3 dan …

supposed to be 9 june..terlambat nak blogging coz bizi layan game.. :P ..hari nih, result exam semester 2 keluar..sepatutnya keputusan from sms boleh diakses lepas pukul 5.30 petang, tapi aku dah sms dari pagi lagi..malangnya, aku hanya membuang kredit coz satu hapa pun hasil tiada..penat ja..well, tunggu punya tunggu, petang pun tiba dan tepat pukul 5.30 aku try balik, but no reply also..haiyaa..cuba punya cuba, pukul 7.30 camtu baru laa terbalas sms tu..ramai dah mesej aku sejak pagi tanya pasal result keluar bila..apa diorang ingat aku nih kaunter pertanyaan ka?..huh~..nevermind..tolong² aar sikit²..tu yang tanya ja masih boleh tahan lagi..ada yang siap suruh kira dorang punya p.n.g.s ngan p.n.g.k lagi..isk~..kira ja laa..lagipun aku memang sungguh bosan di rumah.. :P ..result aku juz gitu² ja..merosot dari result semester 1 dulu disebabkan aku banyak buat benda tak berfaedah sepanjang semester 2 dulu..tapi semua pass laa..nothing yang fail..and aku rasa o.k gak laa walaupun merosot, coz ada 2 subjek yang aku konfiden tak pass but the result pass and lebih dari yang aku ‘sepatutnya’ dapat..bonus laa kiranya.. :P ..da subject are teori pengiraan and object oriented programming..for teori, diringkaskan cerita..aku (and 99% budak sekuliah aku) tak faham sepatah haram apa yang lecturer tu ajar..sepanjang semester tu, dia just cover 2 bab ja..berbanding harga buku subjeknya yang mencapai 60 ringgit, sungguh tak berbaloi dengan pengajarannya..nasib laa aku tak pernah beli buku tu..kalau tak, sure rugi..buku yang ada banyak topik tu just 2 bab ja yang dia ajar..yang lain..hmm~..simpan je laa..satu lagi, object oriented programming (OOP)..nih lagi satu topik yang aku langsung tak boleh nak catch up time kuliah (and aku rasa 60% budak lain pun sama gak)..mana taknya..dalam satu sesi kuliah lecturer tu boleh habiskan satu bab..faham ke tak..itu belakang cerita..dia punya target, semua bab dia mesti cover supaya no reason you can’t answer in exam..huh~..ekstrim betol..siap ada extra class lagi tu every week..aku kalo dah jumpa lecturer yang macam 2 orang nih, alamatnya memang tak jalan laa otak aku time kelas diorang..dan untuk teori, 80% kelas dia aku tak pernah masuk.. :P ..tapi yang OOP tu, semua aku datang..coz walaupun aku tak dapat catch up fully, aku tau gak aa sikit² (memang sangat sikit..)..kalo teori, datang pun sama ngan tak datang..satu kuliah pun tak tau apa yang kena ajar.. :D ..dan bila tiba time exam, aku hanya menulis apa yang aku rasa betul dari pemikiran aku..orang cakap ‘ikut kepala sendiri’..dan sungguh tak disangka..kepala aku nih betul jugak rupanya.. :D ..o.k laa tu..itu cerita untuk subjek yang aku tak sangka boleh lulus..tapi lain pula ceritanya untuk subjek yang aku konfiden boleh dapat A..karya agung shakespeare..subjek nih memang aku buat betul², walaupun dalam kelas time orang tengah tengok drama shakespeare, aku tengok drama shin chan kat henpon dan kadang² naruto, kat laptop kawan..hahaha~.. :D ..tapi lepas kelas je, aku akan baca balik plot drama tuh..aku malas nak layan drama time kelas coz drama tuh tak clear..tah apa punya tape dia guna..tape VHS tu..bukan cd..drama pun kuno² time zaman dulu²..memang tak best langsung..kalau tengok, boleh tertidur!..tapi aku tak sangka pulak, ramai gak yang tak dapat score untuk subjek nih..memang aa lecturer tu…geram aku~..

*****
sehari dua nih, aku malas sikit nak blogging coz sibuk meng’upload’kan mp3 kat site multiply aku..ye laa…bizi… :P ..ditambah lagi ngan request² mp3 yang aku susah nak cari..huh~..site mp3 aku tu dah ada 15 full album setakat nih dan akan bertambah lagi..aku nak rest dari upload mp3 for today..penat oOo..nak cari album baru, pastu nak download, pastu nak convert lagi, pastu nak upload lagi..berapa punya banyak proses daa…. :P ..eventhough penat, tapi aku rasa best bila dapat tolong orang..hehehe~ :D ..site yang bergerak secara underground nih dah dapat request dari macam² manusia serata dunia..dari indon sampai laa ke united kingdom dan u.s.a…album² kat site tu pulak aku dapat secara underground jugak.. :D ..pastuh share² laa ngan orang²..most of the album aku tak pernah kenal @ tak minat pun dia punya singer..but after dengar semua, aku rasa best jugak lagu diorang nih.. :P.. so, sesapa nak request @ download lagu, pegi laa sana..cuma aku mintak tolong laa jangan request lagu² bawah 90-an..mampos aku nak cari.. :P ..lagi satu, lagu² melayu..kalo boleh, sokong laa muzik malaysia nih (hehehe~..konon²)..camana laa artis malaysia nak mahsyur kalo album dorang tak laris..kalo orang luar malaysia tu, pedulik laa..dorang dah kaya.. :P ..sekali jual album terus dapat taraf international..kalo artis malaysia nih, jauh mana sangat laa dorang boleh pegi..paling jauh pun indonesia ngan brunei..dah kira o.k laa tu kalo dapat masuk sana.. :P ..nak request lagu² tu boleh, tapi aku tak gerenti dapat atau tak..susah sikit nak cari..kalau lagu omputih tu, melambak kat internet nih..mana² pun aku boleh dapat (insyaallah)..so, apa lagi..layan mp3 semua tu~

musics..mp3′s..songs

juz added a few stuffz in here..check out the GmailDrive and my mp3 collection @ multiply.com..well, the GmailDrive haven't had many stuff yet coz it takes time to upload them due to my slow internet connection today..maybe i'll put some softwares in it later..to everybody, you are free to use my GmailDrive to share and store files..but don't change anyhing on the account..the tutorial on using the drive is in the directory.. just search for the text file and have a look..for the mp3 site, i've just uploaded some of my mp3 files..all the mp3's have been compressed from 3-5mb to about 800++kb for each file.. just download the files or you can listen to it online..more mp3's and full albums to come..maybe tomorrow, i'll upload craig david's full album, yellowcard's latest album;lights and sounds, keane's under the iron sea..depending on my internet connection..make sure to check it frequently..for mp3 request, just make a request in here or at my multiply.com account..i'll try to help you..depends on my free time :P

firefox

juz installed some extension for my firefox..delete extension² yg dulu yg tak best..and install yang best punya..since da first time i’m using  firefox, i never use IE again..why?..coz it’s sux..and if can, i wanna delete it from my pc.. :P ..open source stuff mostly best² coz benda nih dibuat oleh developer² from around da globe..tak terhad from just a company like microsoft etc. ..dulu² aku pernah guna linux..mandrake linux..but bila time nak gaming ja, susah sikit coz most of game yang aku beli can’t run in linux system.. :P ..too bad, then i uninstall it..for da firefox, i recommend it to everyone..try it and i’m sure u’ll love it..ada banyak extension and plugin for this thing..like now, i’m blogging from my browser without having to login on wordpress..thanx to one of it’s extension; performancing, blogging made easy..banyak lagi extension² yang best like chatzilla; IRC client from ur browser, videodownloader; download video from google video, youtube and others, downthemall; great download manager..and many more..imagine, work on everything from your browser without having to install software, etc..huh~..memang best arr..ada lagi, thunderbird, mail and rss client..nih pun best jugak..tak perlu buka mailbox, just run thunderbird, and you’re ready to go..kalo ada banyak emel account, just configure thunderbird and all your mail from your multiple account can be read without having to switch your browser to your mail site..and da latest, seamonkey,..this is da best of all..Web-browser, advanced e-mail and newsgroup client, IRC chat client, and HTML editing made simple — all your Internet needs in one application..it’s juz so great..i’ve use it, but not frequent coz aku masih sayang nak buang firefox nih.. :P ..try out all of them and u’ll sure to like it!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.